Op ons hoofd hebben we graag een volle bos met haar. Volle wimpers en wenkbrauwen hebben we ook erg graag. Op de rest van ons lichaam willen we over het algemeen liever geen haren hebben. Met ons haar willen we laten zien wie we zijn.

Ons hele lichaam is bedekt met haar. Met uitzondering van de handpalmen en de voetzolen.

De functies van haar:

· Wimpers en wenkbrauwen beschermen de ogen tegen transpiratievocht, vuil en zonlicht.

· Okselhaar absorbeert transpiratievocht.

· Haren in de neus en oren beschermen tegen stof en vuil van buitenaf.

· Schaamhaar heeft een signaalfunctie en geeft aan dat je vruchtbaar bent.

· Hoofdhaar beschermt je schedel tegen brandend zonlicht en houdt de juiste temperatuur in het lichaam vast.

· Kippenvel kan ontstaan door kou, angst of het horen van een naar geluid. Bij kippenvel gaan de haartjes rechtovereind staan waardoor de lucht tussen de haartjes blijft. Hierdoor krijg je een isolerend laagje. Ook gaat er meer bloed naar de huid. Hierdoor kan het lichaam zich warm houden.

· Hoofdhaarverlies bij mannen wordt vaak geaccepteerd, terwijl het bij vrouwen nog steeds een taboe kan zijn. Haaruitval kan ook wijzen op een onderliggende haarziekte1.

· Haar speelt een grote rol in onze identiteit en zelfbeeld. Het kan een bron van trots, creativiteit en expressie zijn. Denk aan kapsels, wimperextensions en mooie gevormde wenkbrauwen die onze persoonlijkheid weerspiegelen.

 

Vervelende haartjes op de bovenlip, kin en wangen of haartjes elders op het lichaam worden tegenwoordig als onsierlijk of zelfs als onhygiënisch beschouwd. Er zijn verschillende manieren om haartjes in het gezicht en op het lichaam te verwijderen.

1. Scheren

Snel, gemakkelijk en budgetvriendelijk.

Met een scheermesje of een elektrisch scheerapparaat kan je bijna elk deel van het lichaam ontharen. Hiermee kan je de haartjes op je lichaam tot op de huid korter maken. Doordat je alleen het haartje verwijdert en niet de haarwortel zal het haartje snel weer aangroeien. Gebruik altijd een schoon en scherp mesje om irritatie, wondjes en ontstekingen tegen te gaan.

2. Ontharingscrèmes

Chemische ontharing voor een zachte aanpak.

Een ontharingscrème werkt net als scheren. Ontharingscrèmes bevatten chemische stoffen die de haartjes doen afbreken, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden weggeveegd. Deze manier van ontharen is pijnloos, maar sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor de ingrediënten in de crèmes. Het is altijd belangrijk om voor gebruik te testen op bijvoorbeeld een plekje op de binnen arm.

3. Epileren

Precisie voor langdurige resultaten.

Bij het epileren wordt het haartje en de haarwortel verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het haartje lang weg zal blijven. Epileren kan met een epileertang, touw en apparatuur. Voor een juiste behandeling ga je naar een schoonheidsspecialiste.

4. Harsen

Lange tijd gladde huid.

Harsen; bij het harsen wordt her haar en de haarwortel verwijderd. Er zijn verschillende soorten hars voor verschillende huidtypes en haarsoorten. Voor een juiste behandeling ga je naar een schoonheidsspecialiste.

5. Laserontharing

Langdurige resultaten.

Met de laser wordt hat haartje, de haarwortel en het haarzakje verbrand. Na een aantal behandelingen zal het haartje niet meer terug groeien. Voor een juiste behandeling ga je naar een huidtherapeut.

 

Tips en Tricks voor een Soepel Ontharingsproces Scrubben van de huid: Voordat je begint met ontharen, is het een goed idee om de huid te scrubben om zo de dode huidcellen te verwijderen. Dit helpt bij een gladdere scheerbeurt en voorkomt ingegroeide haartjes. Hydrateer: Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is, vooral na het ontharen. Dit kan helpen om irritatie te verminderen en de huid glad en gezond te houden. Kies de juiste manier van ontharen: Niet elke ontharingsmethode is geschikt voor iedereen of elk deel van het lichaam. Experimenteer om te zien welke methode het beste werkt voor jouw huidtype en behoeften. Nazorg: Na het ontharen is het belangrijk om de huid te kalmeren en te verzorgen. Dit kan worden gedaan met behulp van kalmerende en hydraterende crèmes. Wees geduldig: Sommige ontharingsmethoden vereisen tijd en consistentie voordat je de beste resultaten ziet. Geef je huid de tijd om te wennen aan de behandeling en wees geduldig tijdens het proces.

Na het harsen of een laserbehandeling mag de behandelde huid niet in de zon of onder de zonnebank.

Ontharen kan een persoonlijke en soms uitdagende ervaring zijn, maar met de juiste methoden en tips kun je genieten van een gladde en zachte huid het hele jaar door.