Pijnlijke voet kunnen erg vervelend zijn. Pijnlijke voeten kunnen zelfs je planning volledig in de war gooien. Sommige problemen aan de voeten kunnen worden opgelost door een gediplomeerde pedicure.

De meest voorkomende problemen aan de voeten zijn eelt, kloven, likdoorns, verdikte nagels en ingroeiende nagels.

 

Eelt

Eelt is verdikte huid en ontstaat door druk en of wrijving. Het is een natuurlijke reactie van de huid, maar het is wel een reactie die klachten kan geven. Druk kan veroorzaakt worden door het dragen van hoge hakken, te smalle of kleine schoenen, te ruime schoenen of door een voetafwijking.

Eelt ontstaat vooral op en tussen de tenen, de bal van de voet en op de hiel. De kleur van het eelt varieert van wit tot geel. Bij droge voeten is het eelt wit. Bij jonge mensen is het eelt vaak geel. Dit heeft te maken met de zweet productie.

Eelt kan door een pedicure deskundig worden verwijderd. Het is belangrijk om zelf de voeten twee maal per dag in te smeren met een voetencrème om het eelt tegen te gaan. Met een zachte voetenvijl kan je voorzichtig een maal per week het eelt zachtjes verwijderen. Het eelt zal terug komen zodra er weer druk en of wrijving op de huid ontstaat. Zou je het eelt laten zitten dan kan dit uiteindelijk resulteren in pijn. Ook kunnen er likdoorns en kloven ontstaan door het eelt.

 

Kloven

Kloven zijn scheurtjes in de huid en worden veroorzaakt door een te droge/vochtarme huid. Vooral de hielen zijn gevoelig voor kloven. Een kloof kan scheuren tot in de levende huidlaag en dit kan flink pijnlijk zijn. Een kloof laat een litteken achter en zal bij droogte snel weer open kunnen scheuren.

De pedicure kan het eelt om de kloof verwijderen, zodat de kloof weer dicht kan groeien. Daarnaast is het belangrijk om de huid twee maal per dag in te smeren met een hydraterende voetenbalsem.

 

Likdoorns

Likdoorns ontstaan op plekken waar de druk zo hoog is dat het eelt als een kegeltje/punaise naar binnen wordt geduwd. Dit kan ontzettend veel pijn veroorzaken. Een likdoorn kan tegen een zenuw of bloedvat duwen of er zelfs mee vergroeien.

Likdoornpleisters maken de huid vaak alleen maar kapot en zijn niet de oplossing voor dit probleem. Een pedicure kan de likdoorn verwijderen. Met Wandelwol kan je de likdoorn tijdelijk drukvrijleggen verzachten of voorkomen.

 

Verdikte nagels

Verdikte nagels kunnen erg pijnlijk zijn. Daarnaast vinden we dikke nagels ook niet mooi. Verdikte nagels ontstaan door druk van de schoenen, sporten, stand van de tenen, trauma aan de nagel/nagelwortel of door een schimmel.

De verdikte nagel kan door een pedicure dunner worden gemaakt. Als er sprake is van een schimmel dan kan deze doormiddel van verschillende tincturen, crèmes, laserbehandelingen en medicijnen worden opgelost. Een schimmelnagel is moeilijk te behandelen en helaas is niet iedere schimmel te verwijderen.

 

Ingroeiende nagels

Een ingroeiende nagel is een nagel die met de hoek of zijkant in de huid drukt. Door de druk kan de huid gaan ontsteken. Als een nagel is ingegroeid, dan is de huid doorboort door de nagel. Beide situaties geven pijn en mogelijk een ontsteking.

Om dit te voorkomen is het van belang om de nagels door een pedicure te laten behandelen. De pedicure zal de juist vorm van de nagels bepalen en kan de nagelhoekjes drukvrij leggen. Als dit niet voldoende is kan de podotherapeut een nagelbeugel plaatsten. De nagelbeugel zal de stand van de nagel corrigeren.

 

Blijf nooit lopen met pijn in de voeten, want de kans is groot dat het probleem is op te lossen. Raadpleeg een gediplomeerde pedicure bij vragen en advies. Een gediplomeerde en erkend pedicure is aangesloten bij Provoet.